Homepagina > Área Internacional > OTROS IDIOMAS > Nederlands > In Mexico verdwenen vorig jaar ruim 5000 mensen

In Mexico verdwenen vorig jaar ruim 5000 mensen

maandag 28 september 2015, door Comité Cerezo México

In Mexico zijn vorig jaar opnieuw meer dan 5000 mensen verdwenen, of gemiddeld 14 per dag. Steeds vaker zijn mensenrechtenactivisten het doelwit. De cijfers komen er aan de vooravond van de eerste verjaardag van de verdwijning van 43 studenten.

Volgens een onderzoek van de Mexiciaanse krant El Universal, dat deze week is verschenen, hebben de verschillende gerechtelijke diensten in het land vorig jaar meer dan 5000 verdwijningen geregistreerd.

Zaterdag is het precies 1 jaar geleden dat in de stad Iguala 43 studenten verdwenen. Het gerecht stelde dat de studenten vermoord waren en verbrand waren in een afvaloven. Een groep van onafhankelijke experten haalde die stelling onlangs onderuit en wees op brutaal optreden door leger en politie.
30.000 vermisten

Volgens verscheidene mensenrechtenorganisaties zijn al 30.000 mensen verdwenen sinds voormalige president Felipe Calderón het leger inzette tegen misdaadbendes. Zijn opvolger Enrique Peña Nieto houdt die militaire strategie aan maar leidt de aandacht af door tientallen miljoenen te pompen in publiciteitscampagnes voor zijn hervormingen, onder meer die in de energiesector.

‘De mensenrechtenschendingen zijn nu ook tegen sociale bewegingen gericht.’

Het geweld houdt ondertussen aan. ‘De mensenrechtenschendingen zijn nu ook tegen mensenrechtenactivisten gericht en tegen de sociale bewegingen’, zegt activist Héctor Cerezo, die hierover gegevens heeft verzameld.

Sinds Peña Nieto aan de macht is, telde hij al 81 vermiste mensenrechtenactivisten, tegenover 55 in de periode-Calderón. ‘Het lijkt misschien weinig in vergelijking met de duizenden vermisten, maar het wijst op toenemende inspanningen van de Mexicaanse overheid om haar greep op de samenleving te versterken.’

860 mensenrechtenschendingen

Een recent rapport van het Comité Cerezo México en de Campaña Nacional Contra la Desaparición Forzada verzamelde gegevens over 860 mensenrechtenschendingen tegen activisten van juni 2014 tot mei 2015. Het gaat onder meer om willekeurige arrestaties.

Volgens Cerezo past de verdwijning van de 43 studenten vorig jaar ook in die strategie van de overheid om meer controle te verwerven. De brutaliteit en de omvang van het opreden van leger en politie diende om een voorbeeld te stellen, zegt hij.

Door de aanhoudende mensenrechtenschendingen brengt de Inter-Amerikaanse Commissie voor Mensenrechten volgende week een bezoek aan Mexico.

Een bericht, een commentaar?

Wie ben je?
Vul hier je commentaar in

In dit formulier kun je de SPIP-codes {{gras}} {italique} -*liste [texte->url] <quote> <code> en HTML codes <q> <del> <ins> gebruiken. Om een nieuwe paragraaf te maken laat je gewoon een paar regels leeg.