Portada del sitio > Área Internacional > OTROS IDIOMAS > Nederlands > Mexicaanse activist wint Duitse vredesprijs

Mexicaanse activist wint Duitse vredesprijs

Martes 4 de septiembre de 2012, por Comité Cerezo México

De Mexicaanse advocaat Alejandro Cerezo heeft de Duitse Aachen vredesprijs gewonnen. Hij kreeg de prijs voor zijn werk voor het Cerezo Comité, dat mensenrechten verdedigd in Mexico. ’’Dit is een erkenning voor een elfjarige periode die werd gekenmerkd door doodsbedreigingen, mishandeling en het veroordelen van zaken die helaas weinig organisaties documenteren’’, aldus Cerezo. Gedwongen verdwijningen, buitenwettelijke executies en politiek gevangenschap zijn enkele zaken waar Cerezo zich mee bezig houdt.

De activist gaf aan dat ’’het oplossen van het structurele geweld tegen mensenrechten in Mexico’’ erg belangrijk is. Dit kan onder andere bereikt worden door het bestrijden van armoede en het geven van alternatieven aan arme mensen. Cerezo en zijn broer en mede-activist Antonio Cerezo beweren dat de Mexicaanse staat de mensenrechten in het land veel en vaak schendt.

Tussen januari 2011 en mei 2012 vonden in Mexico 29 buitenwettelijke executies plaats. In dezelfde periode verdwenen 38 mensenrechten activisten en werden 158 mensen op politieke gronden gearresteerd. De activisten noemden dit een "trieste realiteit’’.

Het Comité Cerezo werd in 2001 opgericht nadat de broers gearresteerd werden. De organisatie documenteert willekeurige en buitenwettelijke acties door autoriteiten in heel Mexico. De Aachen vredesprijs bestaat uit 1000 euro prijzengeld.


Ver en línea : Mexicaanse activist wint Duitse vredesprijs

¿Un mensaje, un comentario?

¿Quién es usted?
Añada aquí su comentario

Este formulario acepta los atajos de SPIP, [->url] {{negrita}} {cursiva} <quote> <code> y el código HTML. Para crear párrafos, deje simplemente una línea vacía entre ellos.