Hemsida > Área de Difusión > Medios > Agera nu! Mordhot mot mexikanska MR-försvarare

Agera nu! Mordhot mot mexikanska MR-försvarare

måndag 14-November-2011, av Comité Cerezo México

En mexikansk människorrättsorganisation som Kristna Fredsrörelsen har arbetat nära flera år och som besökte Sverige i april i år har mottagit allvarliga mordhot. Vi hoppas så många som möjligt följer länken nedan och skriver under blixtaktionen.

Comité Cerezo har funnits i drygt 10 år och arbetar med ett brett spektrum av frågor rörande mänskliga rättigheter och med särskilt fokus på att rapportera påstådda brott mot mänskliga rättigheter som begåtts av de mexikanska myndigheterna.

Mordhotet kom den 9 november 2011, kl 12:38 per epost till Comité Cerezo. Delar av mailet lyder så här på orginalspråk: “(...) Que quede muy claro no habrá día, mes u año en que nosotros estaremos al pendiente de todo (...) Ojalá cambies francisco, nosotros te vamos a ayudar a cambiar. Como vez? Sabemos que no tendremos respuesta, sabemos que su silencio es su ’inteligencia’, pero sabes francisco y compañia, que también el silencio mata” (översättning: Låt det stå klart att det inte finns en dag, månad eller år då vi inte är medvetena om allt (...) Vi hoppas att du ändrar dig Francisco, vi kommer vi att hjälpa dig att förändras. Vad tycker du om det? Vi vet att vi inte kommer att få ett svar, vi vet att din tystnad är din "intelligens", men förstår du Francisco och company, tystnaden dödar också).

E-postmeddelandet riktade sig till vissa medlemmar av Comité Cerezo: Fransisco Cerezo Contreras, en av grundarna och samt till nuvarande samordnare för Comité Cerezo, Alejandro Cerezo Contreras, ombud för Acción Urgente punkt Defensores de los Derechos Humanos AC - ACUDDEH (Föreningen för blixtaktion för människorättsförsvarare) , Antonio Cerezo Contreras, samordnare för den internationella delen av Comité Cerezo samt hans två år gamla son. Héctor Cerezo Contreras, samordnare för medföljuning hos Comité Cerezo, och Emiliana Cerezo Contreras, även hon grundare av Comité Cerezo fick motta mordhot i samma epost meddelande. Orgnisationen har anmält mordhotet till myndigheterna den 10 november.

Medlemmar av Comité Cerezo har fått flera mordhot innan, ett av dem ledde till att Francisco Cerezo Contreras, Alejandro Cerezo Contreras, och Emiliana Cerezo Contreras den 30 oktober 2006 beviljades skyddsåtgärder (MC 246-06) av Interamerikanska kommissionen för mänskliga rättigheter.

Följ länken för att skriva brev-

http://www.frontlinedefenders.org/node/16551
Fakta

För mer information (på spanska) http://www.comitecerezo.org/?lang=es

Åsa Henriksson


Se online : Agera nu! Mordhot mot mexikanska MR-försvarare

Något meddelande eller kommentar?

¿Quién es usted?
Añada aquí su comentario

Este formulario acepta los atajos de SPIP, [->url] {{negrita}} {cursiva} <quote> <code> y el código HTML. Para crear párrafos, deje simplemente una línea vacía entre ellos.